Trimningsanvisningar för Australisk Terrier

Text: Saija Reiman Walldén, Textredigering: Maritha Andersson, Aussieposten, 10-08-09

Ovan ser Du en hund som jag själv tycker är "naturligt trimmad". Ovan ser Du en hund som jag själv tycker är "naturligt trimmad".

Rasstandard

I rasstandarden står det: Pälsen består av tätt, hårt, rakt täckhår, ungefär 6 cm långt med kort, mjuk underull.
Min åsikt är att det nog knappt går att visa otrimmade Aussie i dagens utställningsringar och 6 cm lång ryggpäls är nog lite för långt.
Det finns dock en del övertrimmade hundar på utställningarna. Det kan bero på att trimningen kommer för tätt in på utställningen och att pälsen inte hunnit växa till den rätta längden.
Det kan också finnas Aussies med för mycket päls och alldeles för mjukt dekorationshår.

Här är en otrimmad aussie, det har gått ca 6 månader från senaste trimning.

Foto: Alexandra Kärnlund

Här är samma hund efter trim. Det blev stor skillnad, dock är den här pälsen inte något att ställa ut. Det fanns inget annat att göra än riva ner och då blev det nästan bara underull kvar på ryggen och på sidorna. Den här pälsen tar ca 4 till 6 mån. att bygga upp till utställning.

Foto: M. Kärnlund

Varför trimma?

Aussies är arbetande terriers och ska inte ha överdrivet med päls. Rätt kvalité päls är lättkammad, samlar inte smuts och blir inte tovig.

Ju mjukare pälsen är, desto mera tovor blir det.Det är lättare att hålla hunden fri från tovor när den är trimmad och det är också lättare att kamma pälsen.En trimmad hund ser snyggare ut och det är lättare att hålla hunden ren. Det ser inte roligt ut när torrt bajs hänger från rumpan eller gamla matrester i skägget.Top-knoten kan hänga ner i ögonen och då ser inte hunden så bra. En långhårig, otrimmad Aussie tar lång tid att torka medan en trimmad hund torkar betydligt snabbare. Jag läste just en artikel i Hundsport, skriven av en trimmare. Hon skrev att det är bra att hålla i minnet att hunden inte mår dåligt av att vara långhårig, bara den sköts ordentligt, kammas och borstas så det inte blir tovor i pälsen.

Alla hundar trimmas lite olika beroende på pälskvalité, färg och hur hunden är byggd. Blå-tanfärg är svår om den blå färgen är dålig (s k grizzle, en blandning mellan brunt, grått och svart). Man kan försöka hålla trimningen så kort som möjligt, då ser färgen bättre ut.

  

Vardagstrim

Vardagstrim är inte så noga, men om du går till en trimmare, se till att den verkligen kan Australisk Terrier. Det är många som blivit missnöjda, kragen har varit borttrimmad, eller

någon Aussie har trimmats ner med klippmaskin eller klippts med sax.

Ett tips när man går till trimmare är att ta med trimanvisning om inte personen kan Aussie. Hunden ska inte tvättas innan trimning, bara se till att det inte finns synligt smuts, t.ex. kiss under magen (tvätta av hanarna), torrt bajs (händer ofta trots att man inte tror det). Du bör kamma din hund innan du går till trimmaren. Och rasta hunden ordentligt innan! Största delen av hundarna beter sig bättre utan sin ägare bredvid, så därför är det många trimmare som inte vill att ägaren är på plats.

 

 Hur ofta ska man trimma? 

Det är svårt att säga hur ofta men behöver trimma för att bli vardagsfin, det beror på pälskvalitén och pälsväxten, men ca fyra gånger per år. Dock finns det hundar som vardagstrimmas två gånger per år. Det är lättare för både hunden och trimmaren när det görs oftare, det tar så lång tid om det bara görs två gånger. Jag trimmar hundar som bor hemma hos oss en gång i veckan eller varannan vecka, men jag trimmar väldigt lite i taget, och det går väldigt fort. Hundarna som inte bor hos oss, men som ställs ut, måste trimmas ca en per månad, och då blir det inte lika snyggt som på hundarna jag har hemma.

 

Jag är nog perfektionist när det gäller egna hundar. Att trimma ofta, och lite i taget ger bästa resultat. Man tar bort det längsta, och då blir det olika längd i pälsen, och den blir tät.

Saija Reiman-Walldén, kennel Jaskarin Foto: Markus Walldén

Jag blev tillfrågad om jag kunde skriva om trimning i Aussieposten och fick några frågor av Lars Söderman och Maritha Andersson att bygga artikeln på.

Jag skriver om hur jag gör mina hundar fina och ber er läsare observera att det här är MITT sätt. Alla håller inte med, utan smak och stil är olika och det finns inte två trimmare som gör exakt samma trimning.

Jag lär mig också nya saker och provar lite olika sätt.

/ Saija Reiman Walldén

Utställningstrim 

För utställning måste hunden trimmas väldigt ofta. Jag går aldrig in i ringen med "förra helgens" trim, det finns alltid lite att finputsa. Det är viktigt att utställningshundar är välvårdade, fria från tovor, inte luktar illa. Det ska inte finnas tandsten, och klorna ska vara klippta. Jag brukar klippa klorna och ta bort tandsten vid varje trimningstillfälle.

 

Utställningshundar bör vara i bra kondition, ha bra muskulatur, och i lagom hull. Det var jätteroligt att få denna kritik skriven till min veterantik: "...Välskötta tänder, rör och visar sig som en tonåring, grattis till en mycket välbevarad underbar veteran!"

 

När ska man börja trimma?

Jag brukar börja med små valpar, det är bra om valparna vänjer sig lite vid att man håller på med dem. Jag tar valparna i famnen och försöker plocka lite på öronen och klippa lite mellan trampdynorna. Jag trimmar också svansen och runt analöppningen, plockar lite på ryggpälsen, men det blir väldigt lite trimning på små valpar.

 

Jag brukar klippa valparnas klor en gång per vecka, titta på tänderna och lyfta upp valparna på bordet för att de ska vänja sig. Oftast tar jag valppälsens trimning när de  

är ca 12 veckor gamla, då lossnar valppälsen lätt. Kom ihåg att det är bäst att trimma valpen då den är trött, inte när den är full av energi och vill busa.

 

Det finns valpar som inte har så mycket valppäls, och då finns det inget att trimma. Sådana hundar brukar man heller inte behöva trimma så ofta när de är vuxna. En del hundar har väldigt kort, sträv päls, och nästan ingen top-knot och krage, pälsen växer helt enkelt inte. En fråga jag brukar få är om jag har något knep om hunden har väldigt sträv päls som bryts (slits) lätt.

 

Jag har provat med All Systems Super-Rich Conditioner (kan köpas från djuraffärer eller på utställning). Jag tar lite balsam på torr päls, och låter den vara utan att skölja bort den. Jag jorde det några gånger i veckan, men vet inte om det hjälpte mycket. Men man kan ju alltid prova om man har en päls som slits väldigt mycket. Jag fick tipset från Airedalefolk, de hundarna måste ha långt skägg, och ibland hjälper det här, så att pälsen inte bryts så mycket.

 

Jag brukar kamma genom våra hundar en gång per vecka, använder bara metallkam, ingen borste. Kammen ska inte vara för tät, då kan det lossna mycket underull. Jag går igenom hela hunden, det är viktig att skölja hanhundens mage innan man börjar kamma. Det finns ofta torrt kiss, och det gör ont om man försöker kamma. Om det är mycket tovor gör det ont, då kan man klippa bort tovorna (ej utställningshundarna, som oftast inte har tovor). Mina hundar brukar inte få tovor, och dt är lätt att kamma dem.

 

Det är lätt att lära sig att göra vardagstrim själv. Jag brukar lära mina valpköpare, om de vill det. Det är många som tror att det är svårt, men det är bara att våga börja. Många tror också att det gör ont på hunden, t.ex. när lite äldre valpar börjar pipa, men det är mest att de inte kan vara stilla så lång stund. En del av valpköparna håller efter pälsen, och så tar jag bara finputset innan utställning. Det hjälper mycket på utseendet!

 

FORTSÄTTNING