Till Minne Av Bernt Bolin

Till Bernt Bolins minne

Vår hedersmedlem Bernt Bolin , Kennel Cooktown, avled efter lång tids sjukdom under sistlidna sommaren. Bernt var en av Svenska Aussieklubbens pionjärer. Han växte upp med Aussies. Bernt var bara 3 år då föräldrarna 1966 skaffade en Australisk terrier till familjen.
1986 - 1987 reste Bernt runt i Australien och tog med sig två hanvalpar hem, nämligen CIB Llandorow Pegasus och Ch.Taralee Small Potatoe
Båda hundarna var enligt Bernts egna ord ”väldigt olika både exteriört och temperamentsmässigt”. Båda hundarna kom till användning i avel. Pegasus lämnade fina avkommor bl.a. Ch.Cooktown Billabong Girl, Ch. Cooktown Arienne och Ch. Cooktown Akrobat.

1991 hade Kennel Cooktown sin första kull efter Pegasus och tiken Reni´s Ritzi. Samma kombination upprepades 1994. Reni´s Ritzi blev därmed kennel Cooktowns stamtik.
Sammanlagt har det blivit mer än 20 kullar, flertal champions, både blue/tan och röda aussies.
Bernts målsättning med sin avel uttryckte han så här; ”Vi måste för rasens skull ha ett sundhets /friskhetstänk så att våra hundar fortsatt kommer att vara robusta, friska och fria från rasbundna sjukdomar.”

Svenska Aussieklubben utsåg Bernt till Hedersmedlem vid Aussiekllubbens ordinarie medlemsmöte feb. 2015 med följande motivering;
” Bernt Bolin har axlat manteln efter sina föräldrar, som hade Australisk terrier under hans uppväxt. Han började sin uppfödarkarriär genom att åka runt i Australien med resultatet två importerade hanhundar. Dessa har bidragit till att utöka australiska terrierns avelsbas". ”Bernt äras för sitt idoga arbete för rasen. Bernt har också arbetat aktivt i klubbens styrelse.”

Många av klubbens kollegor/ uppfödare har velat dela med sig av sina minnen av Bernt- en sann och rättvisande bild av en mycket saknad kollega och vän!
Christina Engqvist
fd Sekreterare Sv. Aussieklubben


“Bernt var en glad person, som bjöd på sig själv. Han drog sig aldrig för att hjälpa till om Du t.ex. behövde hjälp att visa hund i ringen eller något annat. Han var en riktig vän som fanns där, när det behövdes.
Man blev alltid på gott humör i hans sällskap; hans underbara humor och skratt!
Han är otroligt saknad!”
Lena Sivertsson, Kennel Mongrel, som har sin senaste kull O-kullen med Bernts Kennel Cooktown.
 
“Jag lärde känna Bernt via Agnethe Dietrich (avliden hedersmedlem).Vi träffades på många utställningar med hela gänget, som umgicks på den tiden.Han var alltid glad och skojfrisk. Kvällarna innan hundutställning, samlades vi för hundsnack och  mat och dryck.
Senast jag träffade Bernt var i Tångahed på utställning och uppfödarmöte. Han levererade då Dexter, som jag köpt av honom för min avel.Sedan dess har vi umgåtts över messenger.
Bernt var väldigt kunnig och generös och delade med sig av sina erfarenheter och sina stora kunskaper om rasen. Jag minns honom som en genomgo kille, med stort hjärta för Australisk Terrier, sin familj och vänner. En stor förlust som lämnade in alldeles för tidigt.”
Marie Fast, Kennel Fast Love
 
“Jag har bara träffat Bernt på några enstaka utställningar. Han har varit trevlig, öppen och social och mycker generös mot konkurrenter och professionell i sitt avelsarbete.
Det är fel personer som går bort för tidigt.” 
Elisabet Odén, Kennel Hoksel
 
“Första gången jag träffade Bernt var på hundutställning. Jag var nybörjarepå både utställning ochn trimning, men Bernt uppmuntrade mig och peppade mig att fortsätta.
Under alla mina år med Aussieposten har Bernt ställt upp med hjälp, bilder och kontakter. Utan honom hade jag inte vetat något om Australisk terrier i Sverige under tidigare år. Bernt  hade en stor kunskap om rasen och dess utveckling och historia, en erfarenhet och kunskap , som kommer att bli svårt att ersätta.
Mina varma tankar till hans efterlevande.”
Maritha Andersson, f.d. redaktör/ Svenska Aussieposten
 
“Jag har bara fina minnen av Bernt, som alltid var hjälpsam och positiv. 
Saknad medarbetare, som deltog i Ras och Avelskommitténs arbetsmöten ända tills hälsan hindrade honom.”
Saija Reiman-Walldén , Kennel Jaskarin
fd Ordf. i Sv Aussieklubben