Sverige Runt


Har du som medlem gjort något skoj med din hund? Stort som litet platsar under Sverige Runt.

2023-07-05
Terrier-SM i Viltspår

Den 2a juli genomfördes Terrier-SM i Viltspår i de småländska skogarna. För Aussieklubben tävlade Sureprime's Rolex (Nisse) tillsammans med förare Lars Nordquist.

Ekipaget hade inte de bästa förutsättningarna då matte (som alltid spårar med Nisse) gick och fick en stressfraktur i foten några veckor innan, vilket innebar att husse fick rycka in. Kombinationen husse och Nisse hade aldrig spårat tillsammans tidigare och till råga på allt var inte Nisse på sitt bästa spårhumör, så det blev tyvärr ingen topplacering. Men att komma fyra från slutet är trots allt inte så tokigt ändå efter förutsättningarna och omständigheterna.

Det fanns en till austrialisk terrier på plats, Sureprime's Quarterback - för honom gick det betydligt bättre, han hamnade bland topp tio och knep sjätteplatsen.

En stor eloge till Svenska Terrierklubben och framförallt viltspårsgruppen som arrangerade det hela.

/Helena Åkersved

 

2022-12-06
Julens godaste hundgodis

Ingredienser: 1 kilo lever (valfri sort), 4 ägg, 400 g bovete, 2 msk olja (valfri sort)

Gör så här: Mal ihop alla ingredienser i en mixer. Lägg silikonpapper/bakplåtspapper
i en ugnssäker form. Häll smeten i formen och sätt formen i mitten av ugnen i 150 grader. Låt stå i ugnen ca 1 timma (gör inget om det blir lite längre).
Låt kallna, skär i 1-2 cm stora bitar. Håller i kylen ca en vecka. Går att frysa. Ligger  godiset lite länge i jackfickan blir det som en skorpa, vilket också är gott.


 PS. Doftar rätt mycket lever under tillagningen, men vad gör man inte för sina fyrfota vänner!
 

2022-07-17
Terrier-SM i Viltspår har ägt rum

De är inte bara kullsyskon, de hade även kvalat in till Terrier-SM i viltspår och dessutom fick de starta i samma grupp och gå inför samma domare. Lördagen den 2 juli var det dags för Terrier-SM i viltspår och Sureprime´s Razzel (Doriz) med förare Else-Margarete Johansson och Sureprime’s Rolex (Nisse) med förare Helena Åkersved representerade Australisk Terrier.
 

Fredagen den 1 juli när spåren lades var det varmt och hett. Under natten blåsigt och regnigt och på lördag förmiddag var det uppehåll och runt +18 grader. Alla deltagare samlades vid Brukshundsklubbens stuga strax utanför Vänersborg. Lotten avgjorde vilken domare vi fick och efter det bar det av ut i spårskogen. Väl på plats var det dags att lotta om vilket ekipage som skulle få börja. Det blev Nisse som fick starta och Doriz fick spår nummer två.
 
Terrängen för båda spåren var kuperad, det var blåbärsris och mossigt, högt gräs och lövskog.
Nisse klarade starten fint men tappade bort spåret i första vinkeln. Där blev det rörigt i hans lilla nos och han försökte på alla möjliga tänkbara sätt hitta spåret igen. Vid flertalet gånger sökte han kontakt med mig, men min näsa är ju tyvärr inte världsbäst på blodspår. När tungan hängde som en slips och nästan gick att vira ett varv runt nacken insåg jag att vi behöver nog lite hjälp. Och lite hjälp innebär ju att vi automatiskt halkar ner ett snäpp i poängbedömningen. Tillslut så kom vi igång igen och nosade vidare för att tillslut äntligen hitta skanken efter 42 långa minuter, dvs med tre minuter till godo! Jag som förare till Nisse kände väl att det inte var det mest lyckade spåret han gjort. Snarare det längsta och sämsta, så jag insåg att vi kanske i bästa fall skulle få en 3a i bedömningen. Men oavsett tiden så hade han gjort sitt allra bästa och försökt på alla sätt och vis.
 
Efter Nisse så var det Doriz tur:
Doriz tog an spåret nästan direkt i rutan och sedan bar det iväg uppåt ibland berghällar med djupa raviner, högt blåbärsris och ormbunkar. Vattenhål med pors och skvattram. Doriz var ibland över vegetationen, ibland under. Hon fick hoppa fram. Men hon kämpade tappert vidare. Men på sista sträckan snurrade hon väldigt och tyvärr så tog tiden slut. Så vi drog över med 3 minuter och därmed blev det en 0:a.  Men dock en 15:e plats av 19. Jag som förare till Doriz upplevde spåret som väldigt låååångt och jobbigt. Så våra små hundar fick verkligen kämpa. Men härligt att få vara med ännu en gång på Terrier-SM i viltspår.
 
Efter avklarade spår bar det av tillbaka till Brukshundsklubben. I väntan på prisutdelningen fanns möjlighet att gå en tipspromenad i vacker skog och efter det var det dags för fantastiskt god lunch. Det blev sen en stunds väntan innan domarna hade överlagt klart. Till slut var det dags för prisutdelning och till Nisses mattes stora förvåning och glädje fick han trots allt en 2a. 
 
Alla deltagare fick rosetter och en påse med fina priser från Agria. När vi klarat av fotostunden och klappat oss själva på ryggen för att vi tagit oss till årets SM så skildes vi åt, var och en med nya erfarenheter och upplevelser.
 
Eloge till Terrieklubbens Viltspårsgrupp som hade ordnat det hela med bravur. 
 
 
Vid tangenterna
Helena Åkersved
Else-Margarete Johansson

Doriz med förare Else-Margarete Johansson och Nisse med förare Helena Åkersved.

Foto: Lars Nordquist

Liten Aussieträff med vänner

En lördag i november träffades jag, Marie, Annica och Malin  i Sala för lite aktiviteter med våra aussies.

Jag hade hyrt en inomhushall här i Sala och bjudit in två vänner att hålla lite ”kurs” med oss. 

På morgonen kom Eva och introducerade oss till det här med balansbollsträning. Vi fick prova några övningar med olika typer av ”balansmaterial” medans Eva berättade varför det var bra och för vilken del av kroppen. Vi avslutade med att hundarna fick göra en balansbana. Alla hundarna gjorde övningarna och banan, en del lite mer försiktigt än andra men alla gjorde det.

Efter det körde vi lite lek med hundarna. Vi ställde upp 15 PET-flaskor huller om buller och slängde ut 10 godisar mellan dem, sedan lät vi en hund i taget söka godisarna bland flaskorna.

Vi gissade innan hur många de skulle ”fälla” och hundarna var mycket duktigare än vi gissat. Två hundar fällde en flaska var, övriga fällde noll stycken.

Sedan tog vi paus och åt lite pizza, rastade hundarna och lät dem vila. Efter ”lunchen” pratade jag lite om Nosework och de fick prova lite godissök och pairing med doften. 

Vi avslutade dagen med att min andra vän, Ingrid, kom och höll ett Doga-pass med oss. Skönt och välbehövligt för oss alla efter en aktiv dag. 

Vi hade en trevlig dag tillsammans med varandra och våra hundar och följde råden gällande Corona.

Av Anette Andersson

Anette och Yessie.

Anette och Yessie.

Malin och Winnie.

Marie och Wilda.

Marie och Kelly,

Annica och Dusty.