• Vardagsskötsel

Vardagsskötsel av australisk terrier

Om du har en hund som inte ska ställas ut, eller som du inte vill ha annat än lite vardagsfin kan du följa nedanstående råd:

Skötsel av en australisk terrier brukar inte vålla något större problem.
En ordentlig genomkamning med en mellantät stålkam plus kraftig borstning med en naturborste varannan dag är vad som behövs för att få bort alla döda hår och slippa hundhår på golvet och kläderna.

Aussien skall inte trimmas i egentlig mening men öronen, fötterna och svansen skall vara fria från långa hår och dessa hår skall plockas bort med fingrarna. Håller man på och plockar så tar man också bort håren framför ögonen och från akterspegeln.

Nyblivna valpägare tycker att detta med plockning är otrevligt och tror att valpen plågas.

Visserligen händer det att valpen skriker till under proceduren men det är inte för att det gör ont utan för att de avskyr att behöva stå stilla under någon längre stund. Det är här det syndas mycket, det är inte valpen som skall avgöra när kamningen eller trimningen skall avslutas utan ägaren. Släpp t.ex. aldrig ett ben som du har börjat plocka på bara för att valpen i protest drar det åt sig.
Den som inte själv vill plocka bort håren rekommenderas att gå till en trimmare 3-4 gånger per år.Hårväxten varierar mycket från hund till hund. Det finns några aussies som behöver plockas ännu oftare under förutsättning att ägaren vill ha en välskött hund. Lämna aldrig din australiska terrier till någon som inte intresserar sig för rasens trimning!

I motsats till de flesta andra terrier får en aussie nämligen aldrig plockas ner helt. Om täckhåren tas bort får den australiska terriern aldrig tillbaka sin rätta pälsstruktur utan får en för kort och för åtliggande päls som är helt otypisk för rasen. Visserligen skall pälsen vara sträv men inte så sträv som cairnterrierns, dock inte heller så mjuk som silkyterrierns utan något mitt emellan.