Information från Styrelsen

Ordförandens rader 2024-01-11
Nu har jag varit ordförande i nästan ett år och vi har haft och har mycket på gång.
Det blev en väldigt lyckad dag på specialen i Ronneby och vi var ett gäng som åt en trevlig  gemensam middag efteråt. Jakub Kruczek, som var vår domare, gjorde ett noggrant arbete och var över lag nöjd med våra hundar. Vi hade två nya utställare som ställde upp i klassen”kom som du är” och vi hoppas att vi får se dem i ringarna framöver. Vi hade också en nybörjare i barn med hund, som Emma Oldén dömde, som vi hoppas fick ”blodad tand”. Nästa special blir i Borås den 30 juni, så boka redan nu den helgen. I år blir det officiell utställning så om man även ställer ut på SKK den 29/6 har man två chanser att vinna cert.

Chess och jag gick klart anlagsklassen i Viltspår och Chess klarade anlagstestet galant. Vi hade verkligen fått ”blodad tand” så vi fortsatte med öppen klass kursen. Det var verkligen roligt att gå kursen för Jeanette Feledi, vår instruktör, för hon peppade oss verkligen till att tävla i öppen klass viltspår. Det krävs tre öppenklass spår för två olika domare med en 1.a pris för att bli Viltspårschampion. Vi tre som gick öppenklass kursen fick sedan varsin viltspårschampion. 
Chess och jag gick också en rolig kurs i kantarellsök i slutet på svampsäsongen, så det får vi ta upp igen inför nästa höst så att vi då hittar vårt kantarellställe.
Klubben har ordnat BPH i Nykvarn där tre. st anmälde sig. I övriga landet var det fullt. Nu har Emma Oldén fått svar från Sörmons brukshundklubb, utanför Karlstad om 8 platser den 28 april, så vi hoppas att många anmäler sig till det. Birgitta Sjögren väntar på svar om BPH platser från Timrå Brukshundklubb. Klubben sponsrar ju BPH så passa på och gå när tillfälle ges.

Som ni ser på annat ställe så har vi årsmöte fysiskt i år, den 24 februari i Vilsta Sporthotell, med både ögonföreläsning av ögonspecialist och anatomiföreläsning av en domare. Dessutom ordnar vi en gemensam middag efteråt. Möjlighet finns också att bo kvar på Vilsta över natten. Allt är till självkostnadspris. Vi hoppas på många anmälningar. Vi beslutade att ha mötet fysiskt efter en omröstning på Facebook, där majoriteten röstade för fysiskt möte.

Jag vill passa på och rikta ett stort tack till alla i styrelsen för allt arbete. Vill också rikta ett stort tack till Ras-och Avelskommitten för ett jättejobb med att uppdatera domarkompendiet som vi hoppas är klart och godkänt av SKK och det pågående arbetet med uppdatering av RAS.
Stort tack också till Saija Reiman-Walldén som avgående tidningsredaktör och Kjell Kasin som nytillträdd redaktör.
Tack också till Saija som är den som nästan hela tiden lägger ut på och uppdaterar Facebook. Jag vill också tacka vår fantastiska webredaktör Helena Åkersved som hela tiden håller vår hemsida fin och uppdaterad.

Susanne Gussing
Ordförande Svenska Aussieklubben
____________________________________________________________________


Ordförandens rader 2023-06-28
Nu har vi haft 4 möten i klubben och det är en del på gång.
Klubben har glädjande nog fått några nya medlemmar och bland dem även uppfödare-jättekul. Drömmen vore att alla aussieuppfödare och alla aussieägare var med i klubben!
Som ni väl sett på vår fb  så hade vi en både rolig, trevlig och nyttig aktiverings- och trimdag i Sundsvall, Halva dagen gick åt till att lära sig vardagstrimning, sedan blev det prova på i Agility och avslutningsvis blev det ringträning för dem som ville. En mycket givande och trevlig dag. Sundsvall är en vacker stad med sitt vatten, sina berg och vackra stenhus.
Näst på tur av våra arrangemang står 2 viltspårskurser i samarbete med Jeanette Feledi i Mölnbo, en nybörjarkurs och en fortsättningskurs. Det blev 4 anmälningar till varje grupp. Jag går med min hund Chess (Jaskarin Queen’s Gambit) och vi tycker båda att det är jättekul.
Vår Webbredaktör Helena Åkersved tävlar för klubben med sin viltspårschampion Nisse, i Svenska - Terrierklubbens Viltspår SM den 2 juli i Lenhovda - då måste vi alla hålla en tumme för dem.
 
Ytterligare en sak att glädja sig åt är att tre stycken Aussieägare har anmält sig till Terrierklubbens ungdomsläger i Vilsta i år.
Som ni väl redan sett på FaceBook och här på hemsidan så har vi en polsk terrierdomare, Jakub Kruczek som dömer vår special i Ronneby den 12 augusti, så då hoppas jag att det är många av oss som kan ses där. GLÖM INTE ATT ANMÄLA ER, pm finns.
Vi har försökt hitta BPH, Beteende Personlighet Hund, runt om i landet men överallt är det fullbokat. Vi har dock lyckats boka 5 st platser i Nykvarn den 14 juli. Nykvarn ligger bara ca 30 min bilfärd från Stockholm. Har man har tänkt ställa ut sin Aussie på Terrierklubens utställning i Vilsta den 15 juli
så kan man passa på att köra BPH dagen innan.
 
Vi har ju som mål att 10 Australiska Terrier per år gör BPH – än finns det tid att uppnå målet.
Aussieklubben har som väl alla redan vet ett samarbete med Djurförsäkringsbolaget Agria. Samarbetet ger bland annat alla våra medlemmar 10 % rabatt på hundförsäkringen om man anmäler sin hund till Agria och talar om att man är medlem i Aussieklubben. (Skulle man dessutom råka ha en hemförsäkring i Länsförsäkringar så får man ytterligare 5 % rabatt.) 
Hoppas att vi ses på specialen och/eller på någon annan aktivitet eller utställning under sommaren. Ser ni mig så är ni mer än välkomna fram och komma med förslag på aktiviteter som ni själva vill dra igång i klubbens regi eller vill att klubben drar igång.
Ha en skön sommar och gör vad ni kan för att ragga nya medlemmar både bland aussieägare och aussieuppfödare.

Susanne Gussing
Ordförande i Aussieklubben

________________________________________________

Ordförandens rader 2023-04-18

Nu har den nya styrelsen haft sitt andra möte där vi bl.a har planerat kommande aktiviteter samt Aussiespecial för 2023, 2024 och 2025.
Reservera redan nu helgen den 12-13 augusti då vi har specialen i Ronneby tillsammans med Blekinge kennelklubb, vilket innebär att du kan ställa ut både på specialen på lördagen och på Nordic dog show på söndagen.
I samband med specialen planerar vi även att ha lite andra aktiviteter, vilka, är ej klart ännu.
Till specialen har vi lyckats få en Polsk terrierdomare, Jakub Kruczek, som har australisk terrier som en av sina favoritraser.
 
En sak som bekymrar mig, som ny ordförande, är att det är så få uppfödare med i klubben, jag tycker att alla, både uppfödare och aussieägare borde vara med i klubben. Klubbens främsta uppgift är att väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda och exteriört fullgoda rasrena hundar samt bevara och utveckla vår ras specifika egenskaper. Tillsammans blir vi starkare!
Kom gärna med tankar och ideer om vad ni vill att vi i styrelsen ska åstadkomma för klubben.
 
Susanne Gussing
Ordförande Svenska Aussieklubben

________________________________________________

Ordförandens rader 2023-01-16
Hej alla medlemmar, på grund av tidsbrist har tyvärr inte ordförandes rader kommit ut som planerat, Bl.a. har jag startat eget företag som tar alldeles för mycket av min tid. Här kommer i alla fall lite information om vad som händer.
 
Avelskommittéen jobbar aktivt, men tyvärr med för få aktiva uppfödare.  För att kunna behålla vår härliga ras så frisk som möjligt och med så bra temperament som möjligt behöver vi vara fler aktiva uppfödare som vill jobba med avelsfrågor. Avelsarbetet är det viktigaste vi har.  Avelskommittéen har tillsammans med uppfödare jobbat med att ändra lite i texten på SKK`s Köpa Hund. Vi har poängterat att rasen har stort aktivitets- och motionsbehov. Det är lite balansgång, hundarna ska fungera i vardagen med sina ägare, men man kan inte glömma att vi har terrier och de är lite speciella! 
 
Vi håller på att uppdatera RAS, årlig genomgång. Vi hade lite genomgång på vårt senaste uppfödarmöte.
Nu är 2022 avslutat och vi ska göra årets uppföljning och därför kalla in alla uppfödare. Hoppas denna gång att fler vill jobba med avelsfrågor. Läs RAS som är intressant, och fråga gärna avelskommitteen om ni undrar något. Uppfödarmöten är öppet för alla medlemmar som är intresserade av avelsfrågor som rör Australisk Terrier. 
 
Vi har under året haft olika prova på aktiviteter: rallylydnad, viltspår, nosework, agility, mm. Det har varit väldigt uppskattat bland  våra medlemmar. Klubben har ordnat trimkurs. Meningen är att det ska ordnas trimkurser runt om i landet, men vi har ännu inte lyckats få fram instruktörer. 
 
Nu planeras det för årets första aktivitet: prova på hundsim inklusive teori med instruktör. Klubben kommer att sponsra medlemmarnas avgift. Mer info kommer både på  Facebook och på hemsidan. 
 
Vårt årsmöte är snart, den 22 februari kl 19.00,  boka in det i era kalendrar. Vi hoppas att många deltar. Mötet kommer att hållas på Teams så man behöver inte åka någonstans, bara avsätta lite tid. På årsmötet väljs det ny styrelse och eventuellt insända motioner behandlas. Nu har ni medlemmar möjlighet att påverka, skriv motioner! Sista dag att lämna motioner är den 20 januari. Motioner mailas till:sekreterare.ak@gmail.com 
 
Det är alltför få uppfödare som  betalar medlemskap i klubben för sina valpköpare, till det  förmånliga priset 100 kr/år. En liten men väldigt uppskattad present till valpköpare.
 
Vi hade en väldigt fin rasmonter på Stockholms Hundmässan. Rasen presenterades också på rasparaden. Stort tack till alla medlemmar och hundar som representerade vår ras under helgen. Det var många besökare. En viktig del av klubbens arbete är att göra rasen känd. 
 
Mvh,
Saija Reiman-Walldén
Ordförande

_____________________________________________________

Information från styrelsemötet 8/6 och ordförandens rader 
Tidningen, styrelseprotokoll och det här infobrevet har varit försenade pga semestertider och sjukdom. Vi försöker få allt ihop, tidningen och sändlista är skickat till tryckeriet, protokoll är skickat och godkänt och vidare skickat och här kommer sammanställning från senaste mötet. Tack för tålamod medlemmar. 
 
Aussieklubben skulle vilja gärna stödja våra ungdomar och beslutades att sponsra Terrierklubbens ungdomsläger, men inte tillräckligt många anmälde sig och det ställdes in. Hoppas på nästa år att det kommer många deltagare.
 
Vi hade Lars Nordquist från valberedningen med på senaste mötet och det var mycket trevlig att byta åsikter och samtidigt fick han någon bild på hur vi i styrelsen jobbar. 
 
Undertecknad är kontaktperson när det gäller Terrierklubbens Domarkonferans 2024, känns lång borta, men tiden går fort och det är mycket att göra. Domarkompendium ska updateras, vi har en bra grund som Carin Sandahl jobbade med för länge sedan. Sen behöver vi snart önska svenska domare som har bra kännedom på rasen och kan föreläsa och lära andra domare. Det behövs flera visningshundar. Alla uppfödare kan påverka, planera och tycka till. 
 
Full planering pågår för Aussiehelgje, den sista helgen i augusti. Det är mycket som ska ordnas och fixas. Alla som känner att de vill hjälpa till, kontakta någon från utställningskommitteen och aktivitestkommitteen. 
 
Vi har hyrt hela brukshundsklubben under den helgen, på lördag provapå aktiviteter. Rallylydnad, utställningsring träning, tipspromenad, Nosework ock spår planeras. Vi kommer att hajen  proffsfotograf på plats, han tar bilder på allt som händer under helgen. På kvällen äter vi tillsammans middag (självkostnadspris) och vi har hyrt klubbstugan och kan duka där. Rolig att umgås med alla som har gemensamt intresse: Australisk Terrier! 
 
Vi hoppas många deltagare till vår rasspecialen, det finns en klass som alla kan delta i, helt enkelt Kom Som Du Är klass, man kan komma just så man är. Väldigt trevligt och omtyckt och kanske det väcker intresse. Prova på utställning, bra sätt att komma igång med hundutställningar. Du får hjälp och alla som ställer på denna klassen är nybörjade. Jag lovar att Carin Sandahl är snäll, trevlig och kunnig domare. 
 
Alla Australisk Terrier kan komma till prova på aktiviteter, det är gratis till medlemmar. Icke medlemmar betalar 150kr. 
 
Fortsatt ha skön sommar och hoppas vi träffas i Finspång! 
 
Saija Reiman-Walldén
Ordförande

____________________________________________________________________

 
Information från styrelsemötet 3/5 och ordförandens rader

Nu är säsongen i full gång med och det sjuder av planeringar för kommande aktiviteter.
 
Årets första trimkurs gick av stapeln i maj på Uppsala Brukshundsklubb den 5:e maj. 
 
Till BPH I Nykvarn är sex stycken Australiska Terriers anmälda och ytterliga två stycken har varit på BPH på annan ort. Klubbens mål är att RAS under de fem kommande åren skall 50 stycken BPH vara gjorda. Förra årets mål blev uppfyllt och i år har vi redan sammanlagt åtta stycken som har anmält eller genomgått BPH. Klubben sponsrar medlemmar med 200kr per hund och är man dessutom medlem i Terrierklubben får man ytterligare sponsring med 250kr per hund.
 
Fullt fokus har vi också med planeringen av vår rasspecial på Finspångs Brukshundsklubb dit vi hoppas att många anmäler sig. Speciellt glada är vi över att en erfaren uppfödare som Carin Sandahl (kennel Twee-Dle-Dee) skall döma. Reservdomare är Cindy Pettersson
 
I samband med utställningen har vi dagen innan en aktivitetsdag där man kan bekanta sig med olika aktiviteter som t.ex agility och rallylydnad samt ringträning för dem som vill känna sig lite varm i kläderna när man går i ringen. Man behöver inga förkunskaper och ej heller behöver älsklingen den finaste frisyren för att delta. Dagen avslutas med gemensam middag. Hoppas vi ses i Finspång den sista helgen i augusti.
 
Agria är huvudsponsor för specialen. Flera sponsorer och priser behövs. 
 
År 2023 förläggs inofficiell special till Ronneby i anslutning till SKK´s utställning där.
 
År 2024 planeras Officiell special i Borås samband med utställning där. Ansökan om detta kommer att sändas till SKK före 15 september enl. regelverket.
 
Vår Facebooksida har fått en ny administratör, välkommen Susanne Gussing!
 
Aussieposten kommer fortsättningsvis att vara en papperstidning men kommer också att publiceras  digitalt på hemsidan i marknadsföringssyfte.
 
Styrelsen har beslutat att välja två representanter till SM viltspår för alla terrierraser. Klubben sponsrar med anmälningsavgiften om 600kr/ekipage. Grattis Helena Åkersved med Nisse (Sureprime´s Rolex) och Else-Margarete Johansson med Doris (Sureprime´s Razzel) Nisse och Doris är kullsyskon och uppfödare Britten Törnblad. Vi önskar lycka till ! Reportage från viltspår SM kan ni läsa om i Aussieposten.
 
En trevlig sommar önskar
Saija Reiman-Walldén
Ordförande
____________________________________________________________________


Information från styrelsemötet 30/3 och ordförandens rader
En liten genomgång från styrelsemötet om de aktiviteter som planeras för den kommande säsongen.
 
En rasspecial i slutet av augusti med Carin Sandahl, Kennel Twee-Dle-Dee som domare.
I utställningsreglerna står att domare på specialen skall vara en officiell domare med kunskap om rasen och dess rasstandard. Mötet beslutade att göra ett undantag i år från utställningsreglerna. Att ha en erfaren uppfödare som domare (ej auktoriserad domare av SKK) kan ofta bättre än många domare vår ras, detaljer och rasstandard.
 
Carin har varit med länge, hennes första kull föddes 1985. Hon varit aktiv i Aussieklubben, varit med och gjort RAS samt domarkompendium. Dessutom har hon tillsammans med Ulla-Britt Nordgren, Kennel Vitterklippen skrivit en bok om Australisk Terrier. Styrelsen tyckte att det var mycket trevligt att Carin tackade ja till erbjudandet om att vara domare på vår rasspecial.
 
I samband med rasspecialen skall vi ha en aktivitetsdag med olika ”prova-på” aktiviteter samt en gemensam middag. Aktivitetskommittén planerar, ta kontakt med dem om du vill föreslå någon trevlig aktivitet.
 
De som aldrig ställt ut och vill ha en skriven kritik på sin hund/ar får ringträning. Man känner sig tryggare att visa upp sin hund i ringen om man fått lite träning i hur man skall göra när man visar upp sin hund för domaren.
 
Vi har också en ”kom-som-du-är-klass”, här är alla välkomna fastän man kanske inte varit hos ”trim-frissan” alldeles nyligen. Datum för specialen och aktivitetsdag är den 27-28.8 i Finspång Brukshundsklubb.
 
Avelskommittén har arbetat med hundarnas ögonhälsa. Man har tittat på Finland där rasen är mycket större än hos oss och där man också mera frekvent undersöker äldre hundar. Enligt RAS är det viktigt att undersöka också de äldre hundarna där t.ex. katarakt ofta förekommer först vid en högre ålder kanske vid 5-6 års åldern, dock det finns yngre hundar som har fått diagnoser. Statistik kommer finns på hemsidan.
 
BPH är en viktig del av aveln för att kunna se mentaliteten på våra avelshundar och deras avkommor. Aussieklubben rekommenderar starkt att avelshundar genomför BPH, samt att så många valpköpare som möjligt genomför BPH på sina hundar. Styrelsen beslutade att höja bidraget från klubben till 200kr, om man dessutom är medlem i Terrierklubben får man ytterligare 250kr i bidrag. 
 
Det finns några BPH-platser i Nykvarn den 7:e maj. Anmäl om du inte redan gjort det. Det är svårt att få BPH-tider, om du lyckas hitta någon tid på annan ort så kom ihåg att skicka ditt kvitto till kassören så att du får 200kr i bidrag.
 
Trimkurs i Uppsala den 15:e maj på Uppsala Brukshundsklubb. Här lär du dig att göra din hund vardagsfin, inga förkunskaper krävs. Trimgrejer och bord finns att låna.
 
Aussiepromenad i Stockholm den 8:e maj. Kolla annons på hemsidan och på FB. 
 
Kriget i Ukraina Klubben bidrar med 1405kr (5kr/medlem). Tack alla medlemmar, ingen kan göra allt, men alla kan göra lite.
 
Vi har extra klubbmöte (extra årsmöte) den 12:e april där vi skall välja valberedning för 2022. Anmäl dig om du inte gjort det. 
 

Saija Reiman-Walldén
Ordförande


_____________________________________________________

Information från styrelsemötet 2/3 och ordförandes rader

Den nyvalda styrelsen hade sitt första möte och vi ser fram emot det nya året med hopp om fred i världen.
 
Jag ser också fram emot ett gott samarbete med alla medlemmar i vår fina klubb och hoppas att vi tillsammans kan utveckla klubben och uppfylla de mål som finns i handlingsplanen.
 
Aktivitetskommittén börjar planera för BPH, klubben stöttar detta med ekonomiskt bidrag.
En medlem har föreslagit att prova på specialsök med instruktör. Intressant.
En vårpromenad på Djurgården är också planerad.
 
Utställningskommittén planerar för en inofficiell rasspecial i år. År 2024 kan vi återigen ha en officiell rasspecial vilken måste ansökas senast i slutet av mars. 
 
Avelskommittén har arbetat tillsammans med uppfödarna och nu kan vi presentera nya avelsrekommendationer. Valphänvisning, avelshanelistan samt avelspolicy har uppdaterats. 
Nya rekommendationer om maxantal kullar/hane, debutålder och genomfört BPH (MH är likvärdig). Det finns beslut på att de nya rekommendationerna följs upp och utvärderas. Detta är alltså rekommendationer men inte krav.
 
Krav är däremot utställningsresultat (exteriört bedömning är likvärdig) VG, patellastatus och ögonlysning som tidigare. Lycka till i ert framtida avelsarbete vars mål är en sund, frisk och mentalt stabil Australisk Terrier. 
 
Uppföljningen för RAS 2021 är klar och den kan ni läsa om i nästa Aussieposten.
 
Kassören har gått igenom medlemslistan och det saknas några inbetalningar för medlemsavgifter för 2022, påminnelser skickas snart. 
 
Trimkurser planeras också, mer om detta kommer senare på FB och hemsidan. Ett tips till uppfödarna är att om ni vill lära medlemmarna att göra sina hundar ”hemmafina”, kontakta styrelsen så ordnar vi detta tillsammans. Dessa heldagskurser har varit mycket uppskattade av medlemmarna.
 
Styrelsen har beslutat att ha den gamla FB-gruppen kvar. Det har varit en snabb informationskanal och där har vi många aktiva medlemmar. Dock önskar jag att man håller en vänlig ton, tar hänsyn till etik och undviker personliga ”påhopp”. Sådana saker bör man reda ut genom att kontakta varandra genom samtal. Läs gruppens regler så kommer detta Inte att vara något bekymmer. I skrivande stund saknar vi en administratör för vår FB.
 
Vi kommer att ha ett extra klubbmöte eftersom vi inte fick fram en valberedning bestående av tre personer för 2023. Björn Einarsson är sammankallande och han har fått två namnförslag. Extra klubbmöte via Teams den 12 april kl.19.00. Kallelse i Aussieposten nr 1/22.
 
 
Hälsningar
Saija Reiman-Walldén
Ordförande

___________________________________________________

Information från styrelsemötet 14/1 och ordförandes rader

Vi valde att sammankalla till ett extra styrelsemöte för att gå igenom möteshandlingar
innan ordinarie klubbmöte. Jag är tacksam över att ha en duktig och kunnig sekreterare som jobbar hårt med detta. När vi skrev verksamhetsberättelsen kunde vi konstatera att vi gjort massor av viktiga och trevliga saker under 2021.Tack alla som på olika sätt har hjälpt till, ordnat och varit med om olika aktiviteter!
 
SKK ordnar viktiga och intressanta kurser inom bland annat föreningsteknik och avel. Styrelsen beslutade att medlemmar kan ansöka om deltagande och få styrelsens godkännande. Efter avslutad kurs betalar klubben kostnaderna för kursen mot uppvisande av kvitto. 
 
Ärendet angående Aussiepostens digitalisering pågår fortfarande. Vi försöker göra en övergripande enkät som når alla medlemmar. Vi haft kontakt med vår redaktör Eva Forsström Mörner och i samråd beslutat att papperstidningen går ut till medlemmarna och därefter publiceras den digitalt på vår hemsida. Detta görs i marknadsföringssyfte med tanke på att ge information till potentiella valpköpare om vår underbara ras. Vi vill också informera om klubbens aktiviteter i syfte att väcka intresse hos nya medlemmar.
 
Arbetet i avelskommittén är intensivt. Rekommendationer och krav syftar på sikt till en hållbar avel med många hundar som är meriterade enligt rekommendationerna. Ifall många hanar skall ”få plats” behöver man ha begränsningar för varje enskild hanes antal kullar. 
Populationen för vår ras är inte stor så högst fem kullar/hane. Egentligen skulle det vara bara fyra kullar/hane, men vi fick synpunkter från våra uppfödare och därefter ändrades det. 
Detta för att rasen skall utvecklas så bra som möjligt men även oerhört viktigt för att bekämpa ärftliga sjukdomar.
 
Vissa saker är rekommendationer och vissa är krav för att komma med på klubbens valpförmedling eller på hanhundslistan. Avelskommittén informerar kontinuerligt på hemsidan om hur arbetet fortgår. Hanhundslistan har påbörjats och det finns i skrivande stund tre röda hanar. Alla hanhundsägare anmäla era hanar, maila till avelskommittén. 
 
Styrelsen har fått kritik för att inte tillräckligt ha uppmärksammat vissa aktiviteter bl.a.
Rallylydnad, lydnad, agility, viltspår, Nosework mm. Vi välkomnar förslag från utövarna av dessa aktiviteter som med sina specialkunskaper i de olika grenarna kan ordna trevliga aktiviteter med hjälp av rasklubben. 
 
Inga motioner har kommit in. Vi hoppas på ett stort antal medlemmar som anmäler sig till vårt digitala klubbmöte med Teams. Vi har nu ca 280 medlemmar i klubben.
 
Saija Reiman-Walldén
Ordförande
Svenska Aussieklubben

____________________________________________________________________

 
Information från styrelsemötet 7/12 och ordförandes rader

Årets sista styrelsemöte var den 7 december. Ordinarie klubbmöte (årsmöte) kommer att bli digitalt via Teams den 12 februari 2022 klockan 15.00. Vi hoppas på många deltagare. Kallelse kommer att finnas i Aussiepostens julnummer.  Motioner skall vara styrelsen tillhandla senast den 12 januari. På hemsidan kommer ni att hitta en mall hur man gör en motion.
 
Vi har fått en ny redaktör, välkommen Eva Forsström Mörner. Aussiepostens Julnummer 3-4/21 är innehållsrik och kommer även att publiceras digitalt på hemsidan. 
 
Leif Engqvist hälsas också välkommen. Leif har börjat räkna poäng på ”Årets Utställnings Aussie”, ni som har ställt ut och vunnit BIR skicka era resultat via hemsidans blankett. Glöm inte anmäla grupp- och BIS placeringar. Uppfödare anmäler själv sina poäng senast den 15 januari 2022 enligt tidigare regler, samma gäller också årets poäng för avelstik- och avelshane.
 
Vi hade uppfödarmöte (telefonmöte) det togs upp viktiga saker som mentalitet och BPH. Avelskommitteen kommer att anordna en BPH-föreläsning till uppfödare och till alla intresserade. 
 
Hanhunds kastration måste minskas för vår avelsbas är ganska liten. Ärftliga sjukdomar togs också fram, och planen är att börja samla info och dela det med alla uppfödare som är medlemmar i Aussieklubben. Vi hälsar också Tina Nordgren, kennel Nellyson`s välkommen till avelskommittén. Avelskommitteen jobbar för fullt med hanhundslistan mm.
 
Vi saknar fortfarande medlemmar till utställningskommittén och aktivitetskommittén, kontakta någon av styrelsen om du är intresserad! 
 
Gemensam promenad i december ställdes in på grund av för få anmälningar och ett nytt försök görs nästa år. Gärdet i Stockholm är ett underbart vackert och trevligt ställe och lämpar sig väl för hundpromenader. 
 
Kom ihåg betala medlemsavgift för 2022, senast den 31 december, Aussieklubben skickar inga inbetalningskort. Valpköpares medlemsavgifter betalas första året av uppfödaren. Detta gäller även tidigare medlemmar som skaffat en ny valp.
 
Året har gått fort, det har varit mycket lärorikt men också krävande och arbetsamt. Det var första gången som jag har varit ordförande och har haft förmånen att träffa många medlemmar på olika aktiviteter. 
 
Jag tackar alla för ett gott samarbete under det gångna året och önskar er en God Jul och Ett Gott Nytt År!
 
Saija Reiman-Walldén
Ordförande

____________________________________________________________________


Information från styrelsemötet 4/11 och ordförandes rader
Aussieklubbens rasmonter på My Dog i Göteborg blev inte av. Endast två medlemmar i närområdet anmälde sitt intresse. Inte ens styrelsens beslut att ge bidrag för boende och resor lyckades locka till sig flera anmälningar. Bidraget var avsett för personer som inte ställde ut egna hundar.
 
Västsvenska Terrierklubben har en egen monter, där vi skulle få möjlighet att presentera vår ras tillsammans med andra terrierraser. Om vi bestämmer oss att tacka ja måste vi bemanna montern med en halv dag under de fyra dagar som mässan pågår. Om du är intresserad av att bemanna montern så kontakta Christina Lind från styrelsen. Terrierklubben vill ha svar senast den 30.11.
 
Vår webmaster Helena Åkersved gör ett fint jobb. Vår hemsida utvecklas hela tiden och nu kommer vi med en mobil version som gör den mer tillgänglig. Det finns också en kalender där man kan se kommande aktiviteter i klubben.
 
Även Facebook har blivit en bra och levande informationskanal om både stort och smått. Marie Fast är administratör och uppdaterar de senaste nyheterna snabbt och effektivt.
 
Vårt ordinarie medlemsmöte fysiskt eller digitalt blir i februari men vi avvaktar slutligt besked från SKK.
 
Under den senaste perioden har vi haft många aktiviteter. Vår rasspecial blev mycket lyckad. Den föregicks av ett intensivt och hårt arbete av alla inblandade. En speciell eloge till Christina Engqvist som höll i många trådar. Speciellt arrangerade hon den trevliga medlemsmiddagen som vi hade kvällen före själva specialen.
 
Domare var Dodo Sandahl som också intervjuades av Birgitta Sundell från Kennel Dendu. Domarintervjun kan ni läsa i nästa Aussieposten.
 
Jag vill tacka de få uppfödare som var med, kennlarna och uppfödare som var på specialen kennel Fastlove´s, kennel Dendu och kennel Barry Hill`s och undertecknads kennel Jaskarin. Stort tack till Marie Fast, som gjorde stort jobb med specialen samt Birgitta Sundell som hjälpte till. Tack ni alla som stannade och hjälpte med städningen. 
 
Tack Susanne Gussing som tog hand om priserna. Prisutdelningen under tävlingen fungerade perfekt, barnen hjälpte till. Kul att ha aktiva medlemmar. 
 
Ekonomiskt gick nästan specialen runt, stort tack till Agria för ekonomiskt bidrag och tack till barnen som sålde lotter för 2600 kronor. Tack också till alla medlemmar som bidrog till vinster i lotteriet.
 
Vi saknar fortfarande poängräknare till Årets Utställningsaussie. På ett tidigare medlemsmöte beslutades att vi skall ha Årets Utställningsaussie
Men resultatet kan inte redovisas eftersom vi inte har någon poängräknare. 
 
I år har det varit få utställningar men på de få som varit har Australisk Terrier visat sig i finalerna och bevisat att den kan tävla framgångsrikt mot andra raser. Så vi syns på utställningar!
Ni som tävlat framgångsrikt på viltspår, rallylydnad och agility, skicka resultaten till Martina Granqvist.
 
Aussieposten kommer ut innan jul och material till tidningen skall skickas till aussieklubben.aussieposten@gmail.com. Manusstopp är den 15:e november. Vi saknar fortfarande en redaktör, om du är intresserad kontakta styrelsen. Det finns en del material, layouten kan ordnas om man inte kan tidningsprorammet. 
 
Gemensamma promenader ser ut att vara uppskattade. I Södertälje deltog många, det var så trevligt att träffas och byta erfarenheter och att aktivera hundarna tillsammans. Där och då planerades redan för en glöggpromenad i Stockholm. Den ser vi fram emot.
 
Ett styrelsemöte kommer vi att ha innan jul, sedan är det att lägga det gångna året till handlingarna.
 
Ha det så bra och ta hand om er. Glöm inte reflexerna på er själva och hundarna.
 
Saija Reiman-Walldén
Ordförande

_____________________________________________________

Information från styrelsemötet 23/9 och ordförandens rader

Nu ser det ut som att vi återgår till det normala livet och därmed planerar vi också olika former av arrangemang. My Dog planeras i början av januari där den stora mässhallen fylls av människor och framförallt hundar. Utställningen inbjuder rasklubbarna att presentera sig på ”rastorget” med en egen monter.
 
Vi har haft rasmontrar både på Hundmässan i Stockholm och på My Dog i Göteborg. Rasmontrarna har visat sig verkligen uppskattade, det är så många människor som är intresserade av vår härliga ras. Att ha en egen monter är ett utmärkt tillfälle att göra rasen känd i vidare kretsar.
 
Att ha en monter kräver också mycket arbete, bl.a. måste montern vara bemannad i fyra dagar och här krävs det frivilliga som tycker om att stå på mässor och utställningar. Klubben kan möjligen ge bidrag med t.ex resor och övernattningar (behövs styrelsebeslut) till funktionärer som känner sig vilja stå på mässan och berätta om rasen och visa upp sina fina hundar. Självfallet skall inte samma person bemanna alla dagar utan här gäller det att man är flera som delar på uppdraget enligt schema. Intresserad? Kontakta i så fall vice ordförande Martina Granqvist för vidare planering. Här behövs det flera personer som hjälps åt.
 
Även Terrierklubben har en egen monter där man presenterar Australisk Terrier. Här behöver man också hjälp från alla rasklubbar.
 
Trimkurserna har varit mycket populära och flera skall det bli. Britten Törnblads Kennel 
Sureprime´s flyttas till nästa vår och Marie Fasts Kennel Fastlove´s och undertecknads Kennel Jaskarin kommer att ha trimkurs i Uppsala sista helgen i oktober.
 
RAS (rasspecifika avelsstrategier) har nu godkänts av Svenska Kennelklubben och ligger ute på nätet att läsa. Informativ och intressant läsning för många hundägare.
 
Vi hälsar Elisabet Odén välkommen till Avelskommittén. Avelskommittén har lagt ut en enkät där man frågar om orsakerna till att så många hanhundar kastreras. Sista datum att besvara enkäten var 30:e september. Det kommer att göras en sammanställning som skickas till hemsidan. 
 
Lite förändringar i styrelsen samt i kommittéarbetet.
Helle Westman avgår från styrelsen och Kicki Lind ersätter henne i styrelsen.
Annette Barry avgår från utställningskommittén och ingen ersättare finns i skrivande stund.
 
Därmed fortsatte Annette inte med sitt uppdrag avseende specialen 2021. Med gemensamma krafter blev det en fin och upplevelserik rasspecial den 3:e okt 2021 med många fina hundar och inte minst möjlighet att umgås med varandra - ett trevligt medlemsmöte. Stort tack till Agria för massor med fina priser samt ekonomiskt bidrag. Aussieklubben tackar också alla andra sponsorer.
 
Beträffande sociala medier planerar webmaster in en kalender på vår hemsida som skall hjälpa oss att se vad som händer i klubben och när man skall anmäla sig till olika aktiviteter.
Svenska Aussieklubbens Facebook är en levande och bra informationskanal. En genomgång av regelverket bör göras och vi diskuterade om en modernisering av hemsidan.
 
Frågan om digitalisering beträffande Aussieposten var uppe igen. En genomgripande enkät som når alla medlemmar och där medlemmen har svarsmöjlighet diskuterades. Motionärernas tanke var att en digitalisering skulle minska klubbens kostnader, ge ekonomiska möjligheter till flera aktiviteter, mässor och utbildningar samt att vara en miljöbesparande åtgärd enligt SKK:s riktlinjer.
 
Hoppas ni får fin höst! / Saija Reiman-Walldén

____________________________________________________

Information från Styrelsemötet 12/8 2021

Sammanfattning av mötet 12 augusti.
 
Nu börjar styrelsens mötesteknik fungera. Alla får kallelse i god tid och har tid på att förbereda sig. Mötet gick fint - tack alla styrelsemedlemmar. Undertecknad gillar styrelsearbetet när vi har ett så bra samarbete i vår styrelse. 
 
Avelskommittén Josefine Barry, kennel Barry Hill`s och undertecknad kennel Jaskarin har jobbat med RAS tillsammans med Terrierklubbens RAS-ansvariga Anna-Karin Bergh. Det var inskickat till SKK, men efter vårt styrelsemöte kom det tillbaka igen, bara några små saker skulle ändras och den är nu på väg till SKK ytterligare en gång. Vi hoppas att dokumentet snart blir klart, då kallar vi till uppfödarmöte. 
 
Avelskommittén har planer att undersöka varför så många hanar kastreras, vi har liten avelsbas och onödiga kastrationer bör undvikas. Vi vill också ta reda på varför man gör det, förra hälsoundersökningen visade sig att många orsaker till katastration är  beteendemässiga, tex aggressivitet. 
 
Vi planerar också att hjälpa alla uppfödare i sitt avelsarbete och kartlägga lite mer vilka linjer som  har olika sjukdomar och att man då bör undvika att sätta ihop två linjer med samma typ av sjukdom. Här önskar vi öppet samarbete mellan svenska uppfödare. I Finland har avelskommittén jobbat med samma frågor under 20 års tid och det fungerar bra. Josefine ska delta på kennelklubbens avelsfunktionärsutbildning som börjar inom kort, Terrierklubben påpekade att varje rasklubb ska ha en person som har gått utbildningen. 
 
Avels- och aktivitetskommittén söker fortfarande frivilliga, välkomna att kontakta undertecknad om ni är intresserade. Vi är 256 medlemmar! 
 
Frågan om nya aussieägare kom upp på Facebook, vi får listan från Kennelklubben över alla nya aussieägare och tänkte kontakta dem och berätta om vår rasklubb, frågan är om det är tillåtet enligt GDPR. SKK har svarat att de kan ge information till rasklubbar, GDPR är där inget hinder, om SKK-medlemmar ej anmält reservation för utlämning av uppgifter till för SKK anslutna verksamheter.
 
Josefine Barry har skrivit om rasen till Terrierposten, undertecknad har hjälpt till med fina bilder. Tack alla - vilka fina bilder det blev och vi är väldigt glada att kunna få presentera vår härliga ras på detta sätt. Tack Josefine!
 
Aussieposten kommer att bli dubbelnummer vilket ni säkert redan har läst från Aussieposten 2/2021. Josefine Barry, kennel Barry Hill`s är redaktör för detta nummer. Manusstopp är 15 november, men tiden går fort. 
 
Vi har Aussiespecialen den 3 oktober i Tånga Hed. På lördag är det Terrierklubbens utställning i  samma inomhushall vilket innebär möjlighet att delta på två utställningar samma helg. Tånga Hed är ett hundvänligt område, det finns övernattningsmöjligheter på vandrarhem som är på samma område. Vi har bokat en lokal för lördag kväll för att ha lite trevlig samvaro och lättare middag med medlemmar. Tidigare har vi haft väldigt trevligt tillsammans. Boka boende direkt www.tangahed.se
 
Domaren kommer vara detsamma som tidigare styrelsen valde, dock blev det ingen special på grund av att  det saknades en utställningskommitté och på grund av pandemin skulle det ändå inte ha blivit av. Alla utställningar blev ju  inställda denna period. Domaren är Dodo Sandahl, Airedale uppfödare och känd exteriördomare. Vi hoppas att få många deltagare på vår rasspecial.
 
Det har även planerats ett par trimkurser. Britten Thörnblad, kennel Sureprime`s anordnar trimkurs i Kalmartrakterna, det blir nästa vår eftersom tidigare planerat datum är samma helg som vår special. Ursula Skanefors, kennel ForFun, planerar trimkurs i Luleå trakten. 
 
Klubben har anordnat två olika BPH-tillfällen, sammanlagt 9 Aussies genomförde BPH. Grattis till alla. 
 
Digitalisering av Aussieposten togs upp igen, Christina Enquist och Lisbeth Norén jobbar med detta samt med information om hur ni medlemmar kan påverka hur ni vill ha det i vår klubb. 
 
Hoppas vi ses på specialen,
Saija Reiman-Walldén
Ordförande Svenska Aussieklubben

____________________________________________________________________


Information från Styrelsemötet 10/6 2021
Liten sammanfattning av vårt senaste styrelsemöte. 
 
Vi hälsar Josefine Barry, Kennel Barryhill´s välkommen till avelskommittén. Med detta har vi två medlemmar i avelskommittén. Det känns verkligen trist att inga fler uppfödare är intresserade att vara med. Arbetet med ras och avel är trots allt den viktigaste delen i en rasklubbs uppgifter, både enligt SKK och och klubbens stadgar.
 
Tyvärr godkände inte SKK vår  RAS (Rasspecifika avelsstrategier). Det finns ytterligare mycket att göra och vissa påpekande är näst intill omöjliga att uppfylla. Undertecknad har haft kontakter med  Finland, USA och Australien för att få hjälp med vissa frågor. Det blev många positiva kontakter med uppfödare som har en mycket lång erfarenhet av uppfödning av Australisk Terrier. Den finländska avelskommittén har gjort ett fantastiskt arbete med avelsfrågor under många år. JTO motsvara vår RAS men finns tyvärr utgiven bara på finska. Styrelsen beslutade att undertecknad och Josefine arbetar vidare tillsammans med Terrierklubben.

 
BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning av hund) ordnas på två olika ställen ett i Nykvarn (Stockholm) och i Torslanda (Göteborg) Vi har totalt fått 20 platser och många anmälningar. Kul! Styrelsen beslutade att ALLA medlemmar med sina Aussies kan få sponsring på BPH. 
Helle Westman undersöker möjligheterna att ha BPH i Dalarna.Mentalitet är en av de viktigaste sakerna i uppfödningen och borde vara av stort intresse för alla uppfödare.
 
Aktivitetshelgen i augusti togs upp igen för det har kommit olika åsikter om plats.
Medlemsmötet önskade att det skall finnas boendemöjlighet inom samma område och där för föreslogs Gränna. I Klubbarp finns inga boendemöjligheter om man inte har husbil. Styrelsen beslutade att aktivitetshelgen blir i Klubbarp. Flera medlemmar behövs för att ordna helgen tillsammans.
 
Terrierposten nr 3 är ett specialnummer för Australisk Terrier. Historia, nuläge, hälsa och mentalitet. Tidigare har vi efterlyst en arbetsgrupp för specialnumret , men inte heller här har någon visat intresse. Synd att vår fina ras inte kan presenteras i Terrierposten.
 
Aussieposten ligger nu i startgroparna för utgivning precis som tidigare är planerat.
Men inte heller här finns det någon redaktör för kommande nummer, och detta innebär att detta nummer kan bli det sista numret av Aussieposten.
 
Digitaliseringsfrågan flyttades framåt. På medlemsmötet fick den nya styrelsen i uppdrag att utreda alla medlemmars åsikter vilka som föredrar digital eller papperstidning. Styrelsen beslutade att inte påbörja arbetet med undersökningen innan vi har en redaktör. Med avsaknaden av redaktör blir det ingen tidning av det ena eller andra slaget. I klubbens stadgar står det ingenting om att klubben måste ge ut en tidning.
 
Beslutades att Aussieposten nr 2/21 publiceras digitalt på prov på klubbens hemsida.
 
Aussieklubben får kontaktuppgifter på nya valpköpare från SKK. Bestämdes att kontakta dem och informera om klubben ifall deras uppfödare inte gjort. Tyvärr finns det några uppfödare som inte är medlemmar i Aussieklubben.

 
En kalender planeras att läggas ut på hemsidan, på detta sätt får man överblick över alla händelser och aktiviteter samt anmälningsdagar.
 
Min egen reflektion är att det finns ett väldigt litet intresse för klubbens medlemmar och uppfödare att engagera sig och delta i klubbens arbete. En styrelses uppgift är inte att göra allting själva utan det krävs ett samarbete med medlemmarna. Mina anteckningar ovan belyser detta och får mig att tro att om inte klubbens medlemmar och framförallt uppfödare tar en större del i arbetet så tror jag att klubben inte kommer att kunna existera i framtiden.
 
Hälsningar och önskan om en trevlig sommar!
Saija Reiman-Wallden ordförande

___________________________________________________________________


Information från Styrelsemötet 11/5 2021
En liten uppdatering från vårt förra styrelsemöte den 11:e maj 2021.
 
Vi hälsar Christina Engqvist välkommen som adjungerande sekreterare. Christina har förslags- och yttranderätt men inte rätt att deltaga i beslut.
 
Vi gick igenom rambudget och verksamhetsplan från tidigare styrelse. Vårt budgetarbete samt arbetet med verksamhetsplanen hoppas vi kunna färdigställa under nästa styrelsemöte. Ekonomin ser bra ut och medlemsantalet ökar.
 
Vi saknar en redaktör för klubbtidningen. Martina Granqvist är tillfällig redaktör, men vi hoppas på att någon medlem därute är villig att ta sig an uppgiften. Den viktigaste uppgiften för en redaktör är att leta intressant material såsom artiklar, kåserier, bilder eller att göra spännande intervjuer eller kanske ta upp hälsofrågor. Det finns en stor kunskapsbank bland våra medlemmar att ösa ur. En ny redaktör är nödvändig för att vi överhuvud taget skall kunna ge ut en tidning. 
 
Vi återkommer angående uppdraget på klubbmötet där styrelsen genom en motion ålades att utreda huruvida medlemstidningen kan digitaliseras eller kvarstå som papperstidning. 
 
Vårt digitala medlemsmöte upplevdes positivt och eventuellt planerar vi ett nytt digitalt medlemsmöte senare i år.
 
Vi har genomfört två trimkurser, en i Lindome och en i Norrtälje, båda blev fullbokade omedelbart. Vi planerar ytterligare en kurs i Norrland och en i Östersundstrakten. Uppfödare som är intresserade att anordna trimkurser på era områden och har många valpköpare kontakta styrelsen så hjälps vi åt.
 
BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning). Aussieklubben har bokat 10 platser i Nykvarn, ca 30 min bilväg från Stockholm. Klubben sponsrar anmälningsavgiften med 100 kronor per medlem.
Skriv in i er kalender den 7:e augusti!
 
Bland övriga aktiviteter blir det viltspår den 19-20 juni i Ulricehamn, fullbokad omedelbart. 
 
Den 26-27 är det aktivitetshelg om FHM:s restriktioner lättar till dess. På medlemsmötet kom önskemål om en plats där det är möjligt att övernatta även om man inte har husbil. Vi tänker att Gränna kan vara en sådan plats där man har en fin camping med möjlighet att hyra stugor. För några år sedan hade vi en rasspecial i Gränna som var mycket lyckad.
 
Vi planerar också för ringträningar och har genomfört den första.
 
Styrelsen tar gärna emot förslag till olika aktiviteter, så tveka inte om ni har förslag och önskemål. Kontakta Martina Granqvist för vidare planer.
 
Nästa styrelsemöte är den 10:de  juni. Om Ni vill ta upp några frågor med styrelsen kan ni maila till sekreteraren på sekreterare.ak@gmail.com
 
Hoppas vi träffas under sommaren någonstans i vårt avlånga land !
 
Hälsningar
Saija Reiman-Walldén
Ordförande

____________________________________________________________________


Information från Styrelsemötet 6/4 2021
Nu har vi haft vårt andra styrelsemöte där vi diskuterade många saker omkring vårt kommande arbete. 
 
En viktig punkt var styrelsearbetet och hur det skall fungera. För att få kontinuitet och smidighet i vårt arbete är det viktigt att protokollen från mötena skickas ut fortast möjligt efter mötet. Protokollet från föregående möte fick vi två timmar innan mötet och då ojusterat. Mötet beslöt att protokollet skall skickas ut till styrelsemedlemmar, revisorer, valberedning och terrierklubben samt till medlemmar som efterfrågat detta, senast två veckor efter mötet justerat och signerat. Protokollet från medlemsmötet (årsmötet) skall distribueras omgående!.
 
Aussieklubben ordnar ett digitalt medlemsmöte via Teams den 18:de April. Se info på hemsidan eller på klubbens FB-sida. Alla är välkomna och vi hoppas att många medlemmar deltar.
 
Anette Barry är utställningsansvarig  och också sammankallande. Lis Norén är ny medlem, hon har tidigare jobbat med rasspecialerna. Ursula Skanefors har lovat vara stödperson, hon har CUA-utbildning (certifierad utställningsansvarig) I denna grupp behövs det flera personer så om ni brinner för utställningar kontakta Anette. Ännu vet vi inte om vi kommer att ha någon inofficiell rasspecial eller Club Show. Vid inofficiell utställning bör man ha en en auktoriserad domare och poängen räknas med på ”Årets Aussie”. Vid Club Show kan man inbjuda en erfaren Australisk Terrier uppfödare som domare och sådana har vi många av i Sverige! Allting beror på hur pandemisituationen utvecklas i Sverige och världen.
 
Tillsvidare har vi ingen poängräknare för utställningar, Marie Fast lovade vara kontrollräknare när vi hittar en poängräknare. Frågan skall tas upp senare eftersom vi i skrivande stund inte har några utställningar att se fram emot.
 
Terrierklubben ordnar ViltspårSM för alla terrierraser söndagen den 20:e juni 2021 i Östergötland. Viltspårprovet är officiellt och genomförs i öppenklass (ÖKL) enligt SKK:s regelverk. Respektive rasklubb väljer själv ut sina representanter men deltagande hund måste ha uppnått titeln SEVCH. Aussieklubben har valt att Årets Viltspår Aussie 2019 och 2020 blir representanter.
 
Rasspecifik avelsstrategi RAS för Australisk Terrier är nu åter inskickad till terrierklubben och vi väntar nu på godkännande från TK och SKK.
Tack till de uppfödare som deltog i den sista revideringen och tillförde bra kommentarer och åsikter.
Kennel Cooktown, Bernt Bohlin, Skåne
Kennel Fastlove´s, Marie Fast, Dalarna
Kennel Hoksel, Elisabet Odén, Gotland
Kennel Mongrels, Lena Eliasson-Siversson, Västra Götaland
Kennel Nellyson´s, Tina Nordgren, Skåne
Kennel Sureprime´s, Britten Törnblad, Kalmar
Kennel Jaskarin, undertecknad, Sörmland.
 
Positivt att så många kennlar deltog. Vi planerar Uppfödarmöte när RAS är godkänt. RAS måste utvärderas årligen enligt SKK. Intresserade kan läsa äldre RAS-dokument på klubbens hemsida.
 
Klubbens tidigare avelsråd Birgitta Sundell har tillfrågats att fortsätta, men vi har inte fått något svar. Styrelsen beslutade att undertecknad ska fortsätta vara RAS ansvarig och ingå i avelskommittén tillsammans med Karin Sjödin som utsetts till avelsråd.
 
BPH (beteende och personlighetsbeskrivning Hund) diskuterades via mailkonversationer i samband med den sista RAS-revideringen. Hundarnas mentalitet är en viktig sak i avelsarbetet.
Hittills har 52 hundar genomgått BPH varav endast 3 av dessa hundar avbröts av testledaren på grund av  rädsla. Australisk Terrier är en orädd ras! Klubben beslutade att sponsra med 100kr/hund/ägare med ett maxantal 10st/år. BPH har blivit mycket populärt så det är svårt att få tider. Vi försöker hitta datum under året.
 
Beträffande Terrierpostens Aussiespalt valdes Lis Norén att i samarbete med styrelsen ansvara för att vi är representerade i varje nummer. Kontakta Lis med texter och fina bilder och diverse aktiviteter som vi kan publicera i tidningen. Hennes kontaktuppgifter hittar ni på klubbens hemsida under styrelse/valberedningen.
 
Klubben har avtal med Agria angående sponsring. Agria betalar ut en fast och en rörlig summa i samband med specialer eller andra aktiviteter enligt en fastställd handlingsplan. Anette Barry är kontaktperson och möte med Agria är planeras.
 
Mötet beslutade också att undertecknad blir ansvarig utgivare för Aussieposten.
 
Nästa styrelsemöte är den 11:e maj 2021
 
Saija Reiman-Walldén
Ordförande


_____________________________________________________

Inforamtion från Styrelsemötet 9/3 2021


Nu har den nya styrelsen haft sitt första digitala möte. Årsmötesprotokollet har fortfarande inte kommit, vi väntar på att justeringsrundan blir klar. Trots det kan vi ju börja planera både verksamhetsplan och budget för vårt kommande arbetsår. Vi har också stöd från Svenska Terrier klubben i vårt arbete.
 
Ansvariga för de olika arbetsgrupperna enligt följande:
Avelskommittén: Karin Sjödin är veterinär med lång erfarenhet från rasen och egen uppfödning. Vi hoppas att Birgitta Sundell vill fortsätta med klubbens frågor rörande avelsråd. RAS-arbetet är inskickat och vi väntar på godkännande.

Utsätllningskommittén: Saija Reiman-Wallén och Annette Barry       
Rasspecialen 2020-06-06 inställd pga Corona.
Rasspecialen  2021-07-30 ställdes in på ansökan av tidigare styrelse redan 2020-06-29. På grund av detta beslöts att klubben inte skulle få anrodna officiell utställning varken 2022 eller 2023. Vi kan ha nästa officiella utställning 2024. Innan dess kan vi arrangera inofficiella rasspecialer.

Aktivitetskommittén: Martina Granqvist       
Här behövs det flera personer från hela landet så att alla har möjlighet att arrangera olika aktiviteter i samarbete med Aussieklubben. Planerad aktivitet i Klubbarp 27-29/8. Platsen är bokad.
Vi har att förhålla oss till FHM:s och SKK:s restriktioner i all aktivitetsplanering.                                                                      
 
Övriga funktionärer:              
Helena Åkersved, webmaster
Marie Fast och Helle Westman, Aussieklubbens Facebooksida
Marina Granqvist, poängräknare för Agility, Rallylydnad, Viltspår och Lydnad. Klubben saknar poängräknare för Utställning.
Maritha Andersson, redaktör på Aussieposten (dock ej om den blir digital.)
 
Vi planerar att ha ett digitalt medlemsmöte via Teams den 18 April. Martina Granqvist ansvarar för Teams.Vi hoppas att många medlemmar har möjlighet att deltaga. Mer info om detta på hemsidan och Facebook.
 
I varje nummer av Terrierposten har vi möjlighet att skriva någonting om vår fina ras samt bifoga bilder. Vi hoppas att det finns intresse hos någon av klubbens medlemmar att fatta pennan och berätta om livet med en Australisk Terrier. Anmäl gärna intresse till styrelsen.
 
Aussieklubben välkomnar 30 nya valpköpare enligt senaste Aussieposten. Lycka till med era valpar! Uppfödarna betalar det första årets medlemsavgift till klubben. Tack för det till: 
Tina Nordgren Kennel Nellyson´s
Bernt Bohlin Kennel Cooktown
Britten Törnblad Kennel Sureprime´s
Marie Fast Kennel Fastlove´s
Saija Reiman-Wallden Kennel Jaskarin
Birgitta Sundell Kennel Dendu
 
Vår förhoppning är att alla uppfödare av Australisk Terrier blir medlemmar i Svenska Aussieklubben, 5 kennlar är inte med. Enligt stadgarna är klubbens främsta målsättning att avla exteriört fullgoda rasrena hundar samt främja en avel som är mentalt och fysiskt sund. 
 
 
Hälsningar,
Saija Reiman-Walldén
Ordförande Svenska Aussieklubben