• Trimanvisning del 2

Hur gör man?

Trimverktyg

Jag har trimmat Aussie sedan 1985, då var det inte alls så mycket trim som idag, man

bara ryckte lite av ryggpälsen, och klippte svansen med kökssax. Min första Aussie var

mycket strävhårig, och då var det inte så mycket att trimma. Trimningen har förändrats

mycket sedan dess. Jag har lärt mig lite av min uppfödare, men var tvungen att göra mycket själv, eftersom jag bodde långt från uppfödaren. Jag har lärt mig mest genom att prova, och att titta på andra som trimmar, och fått lite tips från andra uppfödare. Jag har även frågat andra terrierrasers trimmare/uppfödare om de har några tips hur man ska ta på speciella ställen, och fått många bra tips. De viktigaste trimverktygen är mina fingrar+

latex fingerskydd. De hjälper mig att rycka lättar och snabbare. Jag har bra saxar och trimknivar. Som nybörjare kan man ta lite billigare saxar och knivar, latex fingerskydd är billiga och finns att köpa på utställning. Bordet är ett måste, hundarna kan inte vara stilla på golvet, och om man trimmar mycket kan det vara väldigt slitsamt, och man kan få ont i ryggen. Trimbord är det bästa, men man kan också ta något vanligt bord och gummimatta som inte glider. Jaganvänder trimbord och galge (trimställning så att hundarna står stilla). Jag skaffade en spegel, den är ett otroligt bra hjälpverktyg. Jag har en stor spegel i  hundrummet mittemot trimbordet, så jag hela tiden ser hunden och resultatet. Att trimma hund är lite av en konst, man får ha "öga" att se var man ska ta, och hur mycket. Man gör fel ibland, men pälsen växer fort. En vanlig fråga är: - Hur vet du hur mycket du ska ta där? Mitt svar är: - Det kan jag inte säga, jag bara ser.


VARDAGSTRIMNING

Aussiens päls ska ha lyster och vara välvårdad. Trots att den enligt rasstandarden ska vara otrimmad, måste man sköta pälsen och hålla den ren. Man ska inte tvätta aussien för ofta, det räcker oftast att man sköljer under magen och tassar/ben med vatten. Hunden som inte ställs ut, trimmas tre-fyra gånger/ år, utställningshundar trimmas oftare. Man ska vänja sin valp vid olika vård redan från början, börja med korta stunde . Man borde helst göra det på bord med tex plastmatta (typ matta som finns i bilar) så att det inte blir halt. Man börjar så småningom att

kamma och trimma. Träna först försiktig korta stunder och ofta. Vanliga aussie ägare behöver inte ha många verktyg; metallkam (som är inte för tät), vanliga spetsiga saxar och så bör man lära sig att plocka bort med fingrarna.

  • Man tar bort dött hår, som har slutat växa, men lämna underullen kvar på ryggen så att rygglinjen ser rak ut.
  • Om det är mycket päls ska man också ta på sidorna och under magen.
  • Öronen plockas med fingrarna, ta bort de längsta håren
  • Nospartiet görs fint så att håren kommer över läpparna, och under skägget klipper man kort (dock hänger matrester kvar om man ger mjuk mat, bra torrfoder fastnar inte).
  • Tänk på att ögonen måste vara fria frånlånga hår, så att hundens ögonen syns, då hålls de lättare rena från "gegg" och långa hår sticker inte i ögonen. Vissa raser har långt hår och det kammas ofta över ögonen så att ögonen inte syns på utställningarna, men till vardags har man tofs så att långa hår inte kan hänga i ögonen. Aussie behöver inte tofs, man tar bort långa hår med sax eller plockar bort med fingrarna. Hur mycket man får ta beror också på pälskvalitén, mjuk päls blir längre än sträv päls.
  • Svansen hålles kort, antigen plockar man med fingrarna eller använder sax (effileringsax). Om det finns mycket hår på svansen och runt anlöppningen fastnar det lätt bajs.
  • Hanhundarnas snopp är bra att trimma kort, annars blir det mycket kiss och "gegga" . Deras magar måste tvättas/sköljas ofta, annars luktar hundarna kiss, och det gör ont när man kammar sådan hårt torkad kissig päls.
  • Man kan plocka tassarna kortare och snygga till kanterna med sax. Man tar bort långa hår mellan trampdynorna med sax, annars fastnar det tex mycket snöbollar under vintertiden
  • Man ska inte använda trimmaskin, dock har jag en hund som jag trimmar och dennes ägare vill att jag klippa kort med maskin under magen och benen och låren. Jag har sagt till henne att det här går emot min trimetik, men jag gör det om du vill. Denna hundens uppfödare hade träffat hunden och varit arg och sagt typ "att vad har hon gjort, man ska inte trimma med maskin".
  • Fråga gärna din uppfödare, alla uppfödare borde kunna trimma. Jag tror inte att det är svårt med vardagstrimning, det är bara att våga börja.

FORTSÄTTNING

Verktyg för trimning

 

1. Klotång

2. Stålkam

3. Borste

4. Sax

5. Effilersax

6. Olika trimknivar

 

Foto: Ninna Odehag

Här är en röd valp, ca 6 veckor gammal. Den är lite trimmad på svans och öron. Röda hundar har mörkare valppäls.

Samma valp, ca 16 veckor gammal. All valppäls är bortryckt och det kom fram fin röd färg. Jag drar inte bort valppälsen från fronten eller under magen. Valparna tycker inte att det är så roligt.